Acasă » 2018 » Ianuarie » 6 » Tratamentul depresiei
4:44 PM
Tratamentul depresiei

      Tratamentul depresiei este unul complex,cuprinzand atat abordarea medicamentoasa,cat si cea psihoterapeutica.Cele doua modalitati de interventie nu numai ca nu se exclud,ci se completeaza reciproc.Psihoterapia accelereaza procesul de vindecare si actioneaza acolo,unde si cand medicamentele nu reusesc sa ajunga.Este bine stiut faptul ca orice antidepresiv are nevoie de un timp de actiune,intre 2 si 4 saptamani,pentru a-si atinge eficacitatea maxima,de aceea sedintele de psihoterapie au valoare deosebita la inceputul tratamentului.

      Astazi,clinicienii beneficiaza de o gama larga de optiuni atunci cand vine vorba de antidepresive. Dezvoltate incepand cu anii '50,antidepresivele au trecut prin mai multe generatii,au fost elaborate medicamente din ce in ce mai eficiente si mai bine tolerate de catre pacienti.

      Atunci cand alege un antidepresiv,psihiatrul ia in considerare tipul depresiei si simptomatologia particulara a subiectului,dar si varsta,modul de viata,existenta altor afectiuni asociate sau cure medicamentoase.

     Totusi nici un medicament nu este lipsit de efecte adverse,iar pacientul trebuie sa stie ca este nevoie uneori de perseverenta pentru a surmonta perioada initiala mai dificila a tratamentului si ca intodeauna trebuie sa puna in balanta beneficiile tratamentului si efectele neplacute (de cele mai multe ori nesemnficative si pasagere).

     Si mai important,pacientul trebuie sa stie ca antidepresivul :

 - nu este un tranchilizant care diminueaza angoasa sau nelinistea,dar nu produce efecte durabile si in nici un caz nu rezolva depresia

 - nu este un somnifer sau alt medicament care sedeaza si impiedica desfasurarea activitatilor obisnuite

 - nu provoaca dependenta,indiferent de cat timp este administrat

    Tratamentul depresiei necesita insa o anumita rigoare si disciplina din partea pacientului,el trebuie urmat fara intrerupere,zilnic,mai multe luni de zile in functie de recomandarea medicului prescriptor. Dupa faza initiala "de atac" in urma careia se obtine disparitia acuzele si starilor neplacute,tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor si prevenirea recaderilor. La tratamentul cu antidepresive,se pot adauga anxiolitce sau somnifere pentru perioade scurte timp atunci cand este cazul.

 

Vizualizări: 49 | Adăugat de: SpaiuAdrianaCrina | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0