Acasă » 2017 » Decembrie » 7 » Tipurile depresiei
9:58 AM
Tipurile depresiei

       Depresia poate fi de mai multe feluri:

       Depresia majora
Efectele depresiei majore pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient. Ea poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale – hranirea,somnul,nivelul de activitate fizica,capacitatea de concentrare si de realizare a diferitelor sarcini.
Daca nu este eliminata,depresia majora poate duce la pierderea productivitatii,declin functional si cresterea riscului mortalitatii.

      Depresia psihotica
Depresia psihotica are 3 parametrii de caracterizare: tristete profunda,scaderea activitatii intelectuale, scaderea activitatii motorii. In cadrul ei apare notiunea de “durere morala“: tristete profunda si idei delirante de inutilitate si de autoacuzare.

Este insotita de imobilitate psihointelectuala,gandire lenta,latenta mare la elaborarea raspunsului la intrebari,voce soptita,stare de imobilitate fizica (motorie): umeri cazuti,priveste in pamant (nu-si priveste interlocutorul).

Din cauza acestor manifestari,apare dorinta de sinucidere,dar bolnavul nu actioneaza in acest sens (lipsa capacitatii de a trece de la idei la fapte).

Depresia psihotica apare in pusee,la aproximativ 10 % din populatie,mai frecvent la varsta de 40-60 de ani si mai rar la adolescenti. Ca perioada de aparitie,este mai frecventa la sfarsitul primaverii si inceputul verii.

      Tulburare distimica
Aceasta se manifesta pe termen lung (2 ani sau chiar mai mult),dar este mai putin severa. Persoanele care sufera de tulburare distimica au o dispozitie depresiva in cea mai mare parte a timpului. Ei isi descriu starea de spirit ca fiind „trista” sau „ abatuta”,pot avea un interes scazut pentru a desfasura activitati si se vad pe ei insisi ca neinteresanti sau incapabili.

Simptomele acestei boli devin o parte a experientei de zi cu zi a individului,astfel incat acestea sunt vazute ca trasaturi de pesonalitate („eu intotdeauna am fost asa” sau „asa sunt eu”). Aceasta tulburare cauzeaza individului un disconfort puternic in domeniul profesional sau scolar,al interactiunii sociale sau in alte domenii importante de functionare.

     Depresia postpartum
Depresia postpartum poate aparea in cazul mamelor in primele luni de la nastere. Fara tratament, depresia postpartum poate avea o evolutie prelungita si disabilitanta. Aceasta boala este foarte frecventa,afectand 1 din 8 femei dupa perioada de sarcina.

Ea mai poate aparea si dupa avortul spontan,nasterea cu fat mort sau adoptie. In cazuri rare,o femeie cu depresie postpartum poate dezvolta simptome psihotice care o pot pune in pericol atat pe pacienta, cat si pe cei din jur (psihoza postpartum).

     Tulburare afectiva sezoniera
Depresia sezoniera (numita si tulburare afectiva sezoniera) este,pe scurt,o stare de disconfort psihic si fizic asociata cu schimbarea de anotimp,de obicei toamna si iarna.

Dintre cauzele posibile de aparitie a acesteia sunt: dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultati de reglare a unei substante chimice cerebrale,denumita serotonina.

Simptomele depresiei sezoniere debuteaza toamna,ating un punct maxim pe perioada iernii si dispar de obicei primavara. Exista un procent mic de indivizi care pot suferi de aceasta tulburare afectiva si vara. 70-80% dintre cei cu aceasta tulburare sunt femei,cel mai frecvent in jurul varstei de 30 de ani.

    Tulburarea bipolara (maniaco-depresiva)
Este caracterizata prin schimbarea ciclica a starilor: manie si depresie. Aceste schimbari de stare pot fi dramatice si rapide,dar adesea sunt graduale. In episodul maniacal,persoana in cauza poate fi superactiva,foarte vorbareata si cu o mare cantitate de energie.

Mania afecteaza adesea gandirea,judecata si comportamentul social,cauzand probleme serioase si comportamente jenante la nivel social. Individul se poate simti exaltat,ia decizii nesabuite fie profesional,fie personal. Netratata,mania poate conduce la o stare psihotica (de pierdere a simtului realitatii).

  

Vizualizări: 41 | Adăugat de: SpaiuAdrianaCrina | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0